WERELDNAAKTTUINIERENDAG [Parool + Adformatie]

Nederland wordt overspoeld door tsunami van themadagen.

Vette stress deze week. Eergister was het Secretaressedag, en daar heb ik het werkelijk nog nooit raak mee geschoten. Kom je de typekamer flikflakkend binnen met een aanstellerig duur boeket uit de Cornelis Schuyt, zijn ze plots personal assistent geworden. Dacht ik dit jaar de bloemen slim over te slaan, ben je een onattente slavendrijver. Gister alles gelukkig goedgemaakt op de Dag van de Filantropie. Wat ik vandaag goedkoper had kunnen doen, op Wereldboekendag. Morgen is het overigens Wereldproefdierendag, overmorgen Wereld Malariadag en woensdag Koningsdag.

Naast de pak ‘m beet dertig nationale feest- en gedenkdagen, zijn er inmiddels zeker honderdvijftig themadagen of themaweken. Ze worden uitgeroepen en erkend door de Verenigde Naties, Europese Unie, onze overheid of maatschappelijke organisaties. Om hiermee een mediageniek momentum te creëren voor belangrijke onderwerpen. Soms zwaar zoals Wereldkankerdag of Dag tegen Racisme en Discriminatie. Soms lichtvoetig zoals de Landelijke Opschoondag, Wereld Poëzie dag of Week van de Teek.

Alsof het niet druk genoeg is, heeft de wondere wereld van erkende themadagen nog een keer eenzelfde aantal commerciële staartrijders. Die stiekum een datumpje meeprikken en er als Wethouder Hekking schaamteloos tussen gaan staan. Zo was het 1 februari dan de Dag van het Plattelandstoerisme, 15 maart Nationale Hoerendag en is het 7 mei alweer de Internationale dag van het Naakt Tuinieren. Het gerucht gaat dat Ban Ki-moon van de VN hier totaal niet van op de hoogte is.

Je hoeft de Hoogbegaafdendag niet af te wachten om vast te stellen dat het zo niet langer gaat. Zelfs met een extra schrikkeldagje is er dit jaar een schreeuwend tekort aan dagen. Amerikanen die bij een begrotingstekort geld bijdrukken, zouden het aantal dagen per jaar eenvoudig verhogen naar 480. Dat rekent makkelijk en geeft wat lucht om met die themadagen verder te groeien. Nederlanders daarentegen gaan polderend op zoek naar combinaties. En terecht. Wereld Toiletdag gaat natuurlijk prima samen met Landelijke Compostdag. De dag van de Scheiding met de dag van de Bedreigde advocaat. En noem één reden waarom Wereld Orgasmedag niet gecombineerd kan worden met Landelijke Ligfietsdag. Mochten deze fusieplannen toch op weerstand stuiten, wachten we op Wilders. Die ons naakt tuinierend vraagt: “Willen jullie in Nederland meer of minder themadagen?”.

Abonneren kan vanaf PC of Mac.