DONORDUIKERS [Parool + Adformatie]

CDA bij nieuwe donorregistratie van geloof gevallen.

Tot ergernis van mijn vrouw was het gisteravond weer happy hour met vrienden in Café Goesting. Wetenschappers ontdekten dat de heilzame werking hiervan niets te maken heeft met alcohol, maar alles met mannenconversatie. Die gaat zo totaal nergens over dat volledige ontspanning al binnen tien minuten intreedt. Zo kon het gebeuren dat kroegmaat Maarten pas terloops vertelde dat hij niet op die barkruk had gezeten, als een donor hem niet op tijd van twee nieuwe longen had voorzien. Shocking. Een groot geluk bij een groot ongeluk want met ons huidige donorregistratiesysteem sterven jaarlijks 150 mensen op de wachtlijst.

Net zo shocking is dat 60% van de Nederlanders zich nog steeds niet heeft geregistreerd. Vaak niet eens bewust, maar mensen hebben andere dingen aan hun hoofd: werk, gezin, bieren met vrienden, schoonmoeders uit bad halen. Daarom werd in 2008 het Masterplan Orgaandonatie opgesteld met als klapstuk de invoering van het ADR-systeem. Superzorgvuldig, maar ook supersimpel: iedereen donor, tenzij je nee zegt. Hiermee ligt het aantal orgaandonoren in Spanje, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië en Zweden tot tweemaal hoger dan in ons land. Helaas denken onze politici niet in organen maar in zetels. De VVD belast liever nabestaanden met de donorbeslissing. Van de SGP en ChristenUnie mag de overheid niet beschikken over het door God geschonken lichaam. Dus de laatste hoop op een meerderheid was gevestigd op het CDA. Maar deze Farizeeërs gaven het wetsvoorstel van D66-kamerlid Pia Dijkstra deze week een nekschot. En maakte van de wachtlijst weer een death row.

Gij zult uw naaste liefhebben als uzelven, maar nu dus even niet. Geen reclame voor SGP, ChristenUnie en CDA. De minimale kans dat een verdwaalde analfabeet per ongeluk orgaandonor zou kunnen worden, wordt door onze christelijke broeders zwaarder gewogen dan de realiteit van 150 wachtlijstdoden. Leg dat maar eens uit aan de Nierstichting, aan onze participatiekoning Willem-Alexander en aan Predikant Leeftink, die geloofsgenoten vanaf kansel en blog wel wijst op hun christenplicht. Of aan Petrus die in zijn grote boek nauwkeurig bijhoudt wie zich als donor heeft geregistreerd. Onderschat in dit verband ook de trouwe kijkers van House of Cards niet. Zonder levertransplantatie was het vierde seizoen voor president Frank Underwood halverwege al voorbij.